Adopter en sørlandsstrand
Hva er Adopter en sørlandsstrand?
Våre Strender og Raet Nasjonalpark inviterer bedrifter, organisasjoner, velforeninger, skoler, menigheter, idrettslag, familier eller andre til å ta på seg et ansvar for å rydde marint plastavfall på et selvvalgt område. Dette kan inkludere en sandstrand, en vik, en steinete bukt, en del av et elveleie, et vassdrag eller en innsjø. Over 80 steder er adoptert så langt!
Ta kontakt med oss på epost blimed@vaarestrender.no om du ønsker å adoptere, så hjelper vi deg!
Ofte stilte spørsmål
Hvorfor adoptere en strand?
Det er mange grunner til å adoptere en strand. Marint plastavfall er et enormt problem for livet i havet og på land langs kysten. Strandrydding bidrar til:
- Å fjerne plasten fra strandsonen slik at vi alle kan nyte rene strender
- Å unngå at plasten skylles ut på havet igjen der det er mye vanskeligere å fjerne den
- Å redusere mikroplast som finner veien inn i vårt drikkevann og våre matkilder.
- Holdningsskaping knyttet til plastforsøpling.
- Å ta vare på Raet Nasjonalpark, Sørlandets egen nasjonalpark.
Hvor får vi tak i ryddeutstyr?
Ryddeutstyr får du gratis gjennom Våre Strender. Vi har satt ut ut blå kasser med ryddeutstyr i områdene rundt skjærgården, her finner du en oversikt over hvor disse er plassert. I kassene ligger det søppelsekker til fri disposisjon i forbindelse med strandrydding. Det kan være lurt å ta med seg noen hansker, dette gjør ofte ryddingen litt enklere. Ta kontakt på blimed@vaarestrender.no om det er noe du lurer på.
Hvem skal vi ta kontakt med hvis vi trenger mer informasjon?
Ta kontakt med oss på e-post blimed@vaarestrender.no
Hvordan blir innsatsen vår synlig for andre?
Alle som adopterer en strand får et innrammet diplom fra som man kan henge opp for å synliggjøre innsatsen for sine ansatte, kunder, medlemmer eller andre. Adopsjoner legges fortløpende inn i den nasjonale Ryddeportalen for å vise hvilke områder som er adoptert. Vi oppfordrer adoptører og strandryddere til å registrere gjennomførte ryddeaksjoner i Ryddeportalen. Dette er med på å gi oversikt over ryddeaksjoner som gjennomføres rundt i landet, og inspirere andre til å bli med på ryddearbeidet. Det oppfordres også til å gjøre ryddeaksjoner synlige på sosiale medier for å inspirere andre.
Når og hvor ofte må vi rydde?
Vi anbefaler at det ryddes minst 1-2 ganger i året, men det er selvsagt opp til dere om dere vil rydde oftere enn dette hvis det er behov for det.
Hvor finner vi oversikt over adopterte strender?
Sjekk ut Ryddeportalen for å se hvilke områder som er adoptert. Adopsjonene er markert som gule pins med hjerte i kartet.
Hvordan kan vi inspirere våre ansatte/medlemmer til strandryddingen?
Som en del av ordningen kan nasjonalparkforvalteren komme til dere og holde et inspirasjonsinnlegg om det er ønskelig. Våre Strender kan også delta på første ryddeaksjon om det er ønskelig. Strandrydding er også en veldig hyggelig, meningsfull og sosial aktivitet i flotte naturomgivelser, i eller rundt nasjonalparken. Ryddeaksjonen kan gjerne kombineres med en tur, teambuilding, trim, møtevirksomhet, bading eller hva man måtte ønske.
Hva skal vi gjøre med avfallet?
Våre Strender har en avtale med Agder Renovasjon om gratis levering av marint plastavfall fra ryddeaksjoner. Dersom man finner større mengder enn man klarer å transportere selv, kan vi organisere henting og levering av avfallet.