Strandrydding med Sjøsjukt

Sammen med Våre Strender har Sjøsjukt arrangert sin første strandrydding!

Søndag 30. oktober møttes vi ved Hove Leirsenter, nede ved stranda. Vi hadde fått informasjon om at det lå en del søppel der, det stemte. Både barn og voksne plukket søppel (i mikro – og makroversjon), lekte og spiste pizza. Etter ca 3 timer hadde vi plukket 58 kilo søppel. Tusen takk til alle som møtte opp og bidro til en fin og meningsfull søndag. Nå gleder vi oss til å arrangere flere strandryddinger, og til å møte flere engasjerte barn og voksne. Bli med neste gang!

Hvorfor vil Sjøsjukt rydde strender med deg?

Strandrydding er en innsats for miljøet som både store og små kan være med på, og er et av våre viktigste og mest effektive holdningsskapende tiltak mot marin forsøpling. I tillegg til å være en sosial og hyggelig aktivitet som knytter oss nærmere naturen, bidrar strandrydding til å skape mer mer bevissthet rundt vår egen rolle, både som en del av problemet og samtidig som en del av løsningen. Ikke minst er strandrydding vår viktigste kilde til kunnskap om marin forsøpling!

Gode grunner til å bli med på strandrydding med Sjøsjukt:

1. Dessverre er forsøpling av verdens hav- og kystområder et økende problem og vi ønsker å bidra til et sunnere hav. 

2. Havet dekker 70 % av overflaten på jorden og er verdens største leveområde med enorme variasjoner av liv. Vi kan jo ikke gjøre annet enn å rydde vei for et par millioner av arter.

3. Havet er superviktig! Det regulerer klimaet vårt og generer mesteparten av oksygenet vi puster inn, samtidig som det huser et gigantisk biologisk mangfold.

Noen innvirkninger av marin forsøpling

1. Kystområdene fungerer som “oppsamlere” av plastsøppel som driver i kyststrømmen og fra lokale kilder. Jo lengre slik plastsøppel får ligge i fjæra, desto større er risikoen for skader på dyreliv og mer brytes ned til småbiter og mikroplast som blir dratt med tilbake i havet. 

2. Et stort antall fugler, fisk og dyr skades eller dør hvert år som følge av marint avfall. De tror ofte det er mat. 

3. Så langt er det funnet plast i magen til alle marine arter som er undersøkt. 

4. Totalt utgjør plast minst 85 % av marin forsøpling og er den største, mest skadelige og mest vedvarende bestanddelen av marin forsøpling. 

5. Marine økosystemer, spesielt mangroveskogen, sjøgress, koraller og saltmyrer spiller en viktig rolle i å binde karbon. Desto mer skade vi gjør på hav og kystområder, jo vanskeligere blir det for disse økosystemene å kompensere og forbli motstandsdyktige mot klimaendringer. 

Bli med på Sjøsuk strandrydding neste gang da vel!

Kilder: MARFO – Senter mot marin forsøpling, Hold Norge Rent, Naturvernforbundet, Miljødirektoratet, UN environment programme, WWF

Bli med å rydde i Raet Nasjonalpark

Nysgjerrig på å begynne å rydde? Alle er velkommen til å bidra inn i kampen mot forsøpling, enten du er en erfaren rydder eller det er første gang du er inne på tanken om å rydde søppel.

5 gode grunner til å plukke 5 for hvalen

Du trenger ikke alltid å være med på strandrydding for å bidra til å redusere marin forsøpling. Klikk deg inn for å lese 5 gode grunner til å plukke 5 om dagen!

Vårryddedagen 2023 på Øyna

Lørdag 18. mars arrangerte Sjøsjukt Vårryddedag ute på Øyna på Tromøya i samarbeid med Hold Norge Rent! Tross gråvær og tåke møtte rundt 40 personer opp for å gjøre en innsats for havet.

Sjøsjukt og Våre Strender forener krefter for havet!

Fra og med 2023 slår Sjøsjukt seg sammen med Våre Strender for å kunne gjøre en enda større innsats for havet. Sammen skal vi jobbe  for å skape en sterk lokal aktør på Agder!

Høstinnsamling med Vippa FUS barnehage

Hvert år arrangerer Vippa FUS barnehage en høstinnsamling der pengene som samles inn skal gå til å støtte en miljøorganisasjon i nærområdet. Høsten 2022 valgte Vippa FUS barnehage å støtte Sjøsjukt!

Havvennlige julegaver

Nå nærmer det seg jul! Kanskje er du i gang med å planlegge gavene du vil gi bort, eller er dette noe du venter med frem til dagene før jula setter...

Tilbakeblikk til havfestival i Arendal

Nå som det går mot vinter og kaldere vær tar vi et tilbakeblikk til varmere sommerdager. Årets Passion for Ocean-festival gikk av stabelen lørdag 27. august og hadde flere tusen …