Sjøsjukt og Våre Strender forener krefter for havet!

Øverst fra venstre: Joan Fabres, Maria Waagsnes, Eugene Guribye, Maria S. Di Lorenzo, Helene Skjeie Thorstensen, Kaya Asdal, Ida Aalvik, Marthe Marie Ruud.

De siste årene har de to lokale foreningene Sjøsjukt og Våre Strender bidratt til å sette Arendal og Agder på kartet i arbeid for havet. Fra og med 2023 slår Sjøsjukt seg sammen med Våre Strender for å kunne gjøre en enda større innsats for havet. Sammen skal vi jobbe  for å skape en sterk lokal aktør på Agder!

Våre Strender vokste ut av samskapingsparaplyen Med Hjerte For Arendal og er aktive i og rundt de tre kystkommunene som inngår i Raet Nasjonalpark, Arendal, Grimstad og Tvedestrand. Foreningen har hatt stor suksess med å involvere lokalbefolkningen i kampen mot marin plastforsøpling i og rundt Raet Nasjonalpark. Blant annet har over 80 steder blitt adoptert bort til lokale organisasjoner, bedrifter, skoler, familier og vennegjenger som forplikter seg til å rydde sine steder for plast. 

Fra venstre: Maria S. Di Lorenzo, Maria Waagsnes, Eugene Guribye, Helene Skjeie Thorstensen

Styremedlem i Våre Strender og forsker i NORCE Eugene Guribye, forteller at de ser frem til sammenslåingen med Sjøsjukt.

– Vi har alltid vært opptatt av at samarbeid er nøkkelen og forener krefter med Sjøsjukt for å lage en mer stabil plattform for dette arbeidet. For oss handler strandrydding også om havopplevelser, så her ligger det helt nye muligheter for hele lokalsamfunnet, sier Eugene. 

Gjennom havformidling i ulike formater har Sjøsjukt et mål om å skape å skape økt havforståelse og tilgjengeliggjøre forskningsbasert kunnskap for alle aldersgrupper, slik at vi sammen kan ta bedre vare på havet. Sjøsjukt ønsker å skape et positivt knutepunkt for havrelaterte samarbeid og kompetansedeling på Agder.

– Vi arbeider med å øke vår tilstedeværelse på Agder, og er både ydmyke og stolte over å slå oss sammen med Våre Strender prosjektet. Foreningen har gjennom årene har jobbet med viktige prosjekter som har bidratt til positive ringvirkninger. Ved sammenslåing med Våre Strender på nyåret vil vi kunne skape en enda sterkere lokal aktør. Vi gleder oss til fortsettelsen, forteller Maria.

Vi har planlagt mye spennende både i Sjøsjukt og Våre Strender, følg med videre for å se hva som skjer fremover!

Bli med å rydde i Raet Nasjonalpark

Nysgjerrig på å begynne å rydde? Alle er velkommen til å bidra inn i kampen mot forsøpling, enten du er en erfaren rydder eller det er første gang du er inne på tanken om å rydde søppel.

5 gode grunner til å plukke 5 for hvalen

Du trenger ikke alltid å være med på strandrydding for å bidra til å redusere marin forsøpling. Klikk deg inn for å lese 5 gode grunner til å plukke 5 om dagen!

Vårryddedagen 2023 på Øyna

Lørdag 18. mars arrangerte Sjøsjukt Vårryddedag ute på Øyna på Tromøya i samarbeid med Hold Norge Rent! Tross gråvær og tåke møtte rundt 40 personer opp for å gjøre en innsats for havet.

Høstinnsamling med Vippa FUS barnehage

Hvert år arrangerer Vippa FUS barnehage en høstinnsamling der pengene som samles inn skal gå til å støtte en miljøorganisasjon i nærområdet. Høsten 2022 valgte Vippa FUS barnehage å støtte Sjøsjukt!

Havvennlige julegaver

Nå nærmer det seg jul! Kanskje er du i gang med å planlegge gavene du vil gi bort, eller er dette noe du venter med frem til dagene før jula setter...

Tilbakeblikk til havfestival i Arendal

Nå som det går mot vinter og kaldere vær tar vi et tilbakeblikk til varmere sommerdager. Årets Passion for Ocean-festival gikk av stabelen lørdag 27. august og hadde flere tusen …

Strandrydding med Sjøsjukt

Søndag 30. oktober møttes vi ved Hove Leirsenter, nede ved stranda. Vi hadde fått informasjon om at det lå en del søppel der, det stemte.