Bli med å rydde i Raet Nasjonalpark

Hvorfor bidra til å rydde forsøpling i Raet nasjonalpark?

Innen 2050 forventes det at det er mer plast enn fisk i havet. Inntak av marin forsøpling er svært skadelig for både marine pattedyr og sjøfugl, og er en stor trussel for livet i havet. Nedbrutt plast (mikroplast) vil i større grad dukke opp i det vi spiser og drikker, og forskere er enda ikke sikker på hvordan dette vil påvirke oss mennesker i fremtiden.

Hvordan komme i gang med rydding? 

Nysgjerrig på å begynne å rydde? Alle er velkommen til å bidra inn i kampen mot forsøpling, enten du er en erfaren rydder eller det er første gang du er inne på tanken om å rydde søppel. For å gjøre ryddeutstyr tilgjengelig for frivillige ryddere, har Våre Strender plassert blå kasser med ryddeutstyr (sekker) i områdene Arendal, Grimstad, Tvedestrand og Lillesand. Dermed er det enkelt for deg som ønsker å rydde og få tak i ryddeutstyr i ditt nærområde. 

Klikk her for å se oversikt over hvor de blå kassene med ryddeutstyr er plassert!

Så lett er det å rydde

Følg disse enkle stegene for rydding:

  1. Ta en søppelsekk fra den blå kassen
  2. Plukk med deg alt av søppel som du finner på veien
  3. Behandle farlig avfall varsomt, barn og ungdom skal ikke håndtere farlig avfall.
  4. Ta med sekken hjem som restavfall eller lever den gratis hos Agder Renovasjon. Ved store mengder avfall, ta kontakt med oss så kan vi ordne transport.
  5. Vi oppfordrer alle til å registrere ryddingen i Rydde. Da blir ditt bidrag en del av  folkeforskningen og Norges viktigste kilde til data og kunnskap om forsøpling.

Adopter ditt eget område

Er du ekstra glad i et område i ditt nærmiljø som du ønsker å ta vare på? Våre Strender tilrettelegger for at du kan adoptere ditt helt eget område der du tar ansvar for å rydde søppel noen ganger i året. Dette kan være et fint avbrekk i hverdagen, eller et hyggelig sosialt samlingspunkt for vennegjengen. Ta kontakt med oss på e-post blimed@vaarestrender.no dersom du ønsker å adoptere ditt eget område.

Klikk her for å lese mer om adopsjonsordningen!

God rydding!

5 gode grunner til å plukke 5 for hvalen

Du trenger ikke alltid å være med på strandrydding for å bidra til å redusere marin forsøpling. Klikk deg inn for å lese 5 gode grunner til å plukke 5 om dagen!

Vårryddedagen 2023 på Øyna

Lørdag 18. mars arrangerte Sjøsjukt Vårryddedag ute på Øyna på Tromøya i samarbeid med Hold Norge Rent! Tross gråvær og tåke møtte rundt 40 personer opp for å gjøre en innsats for havet.

Sjøsjukt og Våre Strender forener krefter for havet!

Fra og med 2023 slår Sjøsjukt seg sammen med Våre Strender for å kunne gjøre en enda større innsats for havet. Sammen skal vi jobbe  for å skape en sterk lokal aktør på Agder!

Høstinnsamling med Vippa FUS barnehage

Hvert år arrangerer Vippa FUS barnehage en høstinnsamling der pengene som samles inn skal gå til å støtte en miljøorganisasjon i nærområdet. Høsten 2022 valgte Vippa FUS barnehage å støtte Sjøsjukt!

Havvennlige julegaver

Nå nærmer det seg jul! Kanskje er du i gang med å planlegge gavene du vil gi bort, eller er dette noe du venter med frem til dagene før jula setter...

Tilbakeblikk til havfestival i Arendal

Nå som det går mot vinter og kaldere vær tar vi et tilbakeblikk til varmere sommerdager. Årets Passion for Ocean-festival gikk av stabelen lørdag 27. august og hadde flere tusen …

Strandrydding med Sjøsjukt

Søndag 30. oktober møttes vi ved Hove Leirsenter, nede ved stranda. Vi hadde fått informasjon om at det lå en del søppel der, det stemte.